De Burgerschapsprijs 2019 gaat naar Geert Mak en Virginie Nguyen

Op woensdag 20 november 2019 heeft de Stichting P&V haar 15e Burgerschapsprijs uitgereikt aan de journalisten Geert Mak en Virginie Nguyen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen in België of het buitenland die zich op een voorbeeldige manier inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving.

 

Twee geëngageerde stemmen binnen de media die via toegankelijke getuigenissen een bredere visie op de samenleving naar buiten brengen

Dit jaar koos de jury twee laureaten die via getuigenissen en portretten van gewone mensen op een toegankelijke manier een breder verhaal en visie op onze samenleving naar buiten brengen. In de strijd tegen de verdeeldheid, verbittering en polarisatie in onze samenleving, belichamen zij perfect de waarden waar de Stichting voor staat: solidariteit, emancipatie, burgerschap en participatie. Zij doen dit elk op een manier die zij als geen ander beheersen: de ene via het woord en de andere via het beeld. Via de Burgerschapsprijs wilde de jury niet alleen beide laureaten eren voor hun werk, maar ook een discussie op gang brengen over de rol van het woord en het beeld in onze samenleving. Olivier Servais, voorzitter van de Stichting P&V: “In een samenleving die steeds meer wordt gedomineerd door het beeld is het van groot belang ruimte te houden voor het woord, vooral om een kritische en reflexieve geest te vrijwaren. Met dit duo van laureaten wil de Stichting P&V deze dialoog symbolisch bevorderen.”

Geert Mak, kritisch en genuanceerd journalist en schrijver

Geert Mak is een Nederlandse journalist en schrijver. Hij graaft in de geschiedenis en legt bloot waar de wortels liggen van Europa zoals wij het vandaag kennen. Hij bereikt met zijn werk een groot publiek, door zijn toegankelijke stijl, en door via concrete verhalen van mensen en getuigen complexe evoluties begrijpelijk en tastbaar te maken voor de lezer. Hij combineert een klassieke geschiedenisles met een journalistieke aanpak. De lezer krijgt zowel een ooggetuigenverslag als context en duiding bij wat er gebeurd is op het Europese continent.

Mak wordt wereldwijd geapprecieerd voor zijn betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het Europese project. Zijn kritiek is onderbouwd, constructief en met de intentie om Europa te verbeteren voor alle burgers. Zo waarschuwt hij al jaren, nog voor dit een thema werd in de laatste Europese verkiezingen, voor de gevaren van het gebrek aan erkenning van de menselijke behoefte aan een thuis. Geert Mak: “Heel veel mensen hebben het gevoel dat de globalisering en de technologische ontwikkelingen te hard gaan. Ze voelen zich op geen enkele manier meer thuis in hun eigen omgeving. Daar krijgen mensen nostalgische gevoelens van. Nostalgie leidt tot verlangen naar een thuis en naar een land dat in werkelijkheid natuurlijk nooit heeft bestaan. Maar dat verlangen is wel heel sterk en kan heel gevaarlijk zijn. Dus dat moet je serieus nemen.”

In 1999 reisde Geert Mak een jaar lang door Europa. De dagelijkse stukjes die hij daarover in de krant publiceerde, leidden tot het boek “In Europa” dat handelt over de twintigste eeuw en hoe de gebeurtenissen van deze eeuw ons hebben gevormd. In Europa is in twintig talen verschenen en op meer dan 500.000 exemplaren verkocht. Op 5 november komt het vervolg “Grote Verwachtingen” uit, waarbij hij de draad terug oppikt in 1999 en de laatste twee decennia beschrijft.

Virginie Nguyen, geëngageerd fotojournaliste

Virginie Nguyen is een jonge Belgische fotojournaliste die al een mooie carrière heeft opgebouwd. Ze reist naar oorlogs- en conflictgebieden overal in de wereld. Niet om nieuwsfoto’s te maken, of toch niet uitsluitend, maar vooral om te vertellen wat de impact van oorlog is voor bewoners van die gebieden in hun dagelijkse bestaan. Ze wil de verhalen vertellen van mensen die maar zelden een stem krijgen.

Met twee anderen richtte ze het collectief HUMA op, een vzw met als doel de Belgische en internationale media reportages aan te bieden over kwetsbare publieken en belangrijke sociale kwesties die vaak onderbelicht blijven. Nguyen: “Vaak probeer ik een maatschappelijke problematiek te vertellen doorheen de dagelijkse beslommeringen van gewone burgers. Daarmee kan het publiek zich identificeren, want iedereen heeft een vader, een moeder, een kind. En hoe meer mensen zich kunnen identificeren, hoe groter de impact van een verhaal.”

De menselijke veerkracht is een rode draad in haar reportages binnen en buiten Europa. Zo bijvoorbeeld in haar meermaals bekroonde reportage “Gaza. The aftermath” over een aantal families in de Gazastrook tijdens de heropbouw of in haar werk voor Amnesty International “Je Suis Humain” rond vluchtelingen die erin slagen om zich in de Belgische samenleving te integreren door middel van hun kunst. Haar meest recente project “What the Foot?!” handelt over vrouwenvoetbal en de emanciperende werking die ervan uitgaat.

De laudatio’s van de laureaten werden gegeven door Rob Heirbaut, Europa-correspondent op de VRT, en Valérie Michaux, woordvoerder van Amnesty International in Franstalig België.

De Stichting heeft aan de laureaten een beeldhouwwerk van Philip Aguirre y Otegui overhandigd. 

Interview van Geert Mak door Han Renard.
Interview van Virginie Nguyen door Han Renard.
Laudatio van Geert Mak door Rob Heirbaut.
Laudatio van Virginie Nguyen door Valérie Michaux
Brochure van de Burgerschapsprijs 2019.

Persoverzicht

"Deze artikels worden weergegeven met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk daaropvolgend gebruik moet worden onderworpen aan een specifieke vergunning van de beheermaatschappij Copiepresse : info@copiepresse.be "

GESCHREVEN :

De Morgen, “‘Ik ben nog te jong om onbewogen te blijven’", Dan Ilegems, 16/11/19, p.44-51.

De Tijd, "Burgerschapsprijs", 23/10/2019, p. 6-7.

Knack, "Geert Mak : ‘Europa heeft een stijve nek gekregen van het wegkijken.’", Han Renard en Jeroen Zuallaert, 23/10/19, p. 8-13.

Knack, "Voetbal : nog altijd een beetje oorlog", 30/10/10, p. 14-15.

Le Soir, "Virginie Nguyen: «Parler des exclus est un acte de citoyenneté»", Phillipe Laloux, 23/10/19, p. 6.

Trouw, "Geert Mak wint Burgerschapsprijs", 23/10, p. 2-3.

ONLINE : 

Bruzz, ‘Brusselse fotografe wint Burgerschapsprijs’, 22/10/19. https://www.bruzz.be/samenleving/brusselse-fotografe-wint-burgerschapsprijs-2019-10-22?fbclid=IwAR27wTWFcrCHgwcyhDOfTJrYWQQwqVtJ8y_leOyK_y7C1xMIsy0Ic30Krw8

Le Soir,  "Virginie Nguyen et Geert Mak, lauréats 2019 du Prix de la citoyenneté de la Fondation P&V", M.C., 22/10/19. https://www.lesoir.be/255483/article/2019-10-22/virginie-nguyen-et-geert-mak-laureats-2019-du-prix-de-la-citoyennete-de-la

Nieuws.nl, ‘Geert Mak wint Belgische Burgerschapsprijs’, 22/10/19. https://nieuws.nl/algemeen/20191022/geert-mak-wint-belgische-burgerschapsprijs/

VRT, De Afspraak, 20/11/19. https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-afspraak/2019/de-afspraak-d20191120/ 

7/7, "Virginie Nguyen et Geert Mak remportent le prix citoyenneté, 22/10/19. https://www.7sur7.be/belgique/virginie-nguyen-et-geert-mak-remportent-le-prix-citoyennete~aea63470/