Burgerschapsprijs

Sinds 2005 wordt de Burgerschapsprijs elk jaar uitgereikt aan personen, initiatieven of organisaties in België of het buitenland die zich op voorbeeldige wijze inzetten voor een open, democratische, tolerante en solidaire samenleving.

Bekijk hier een film die werd gemaakt naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Burgerschapsrpijs:

 

Vorige laureaten

2021: Jean Drèze

De 17e Burgerschapsprijs gaat naar Jean Drèze voor zijn werk als ontwikkelingseconoom en zijn strijd voor sociale gelijkheid in India en elders. Hij is een hartstochtelijk voorstander van research for action: economisch onderzoek dat de wereld wil verbeteren. (Download pdf Laureaat 201)

2020 : Waad al-Kateab

De 16e Burgerschapsprijs werd toegekend aan journalist en regisseur Waad al-Kateab. De jury koos ervoor om het parcours van een vrouwelijke journalist, van Syrische afkomst, te belonen voor haar actief en militant burgerschap. Gedreven zet ze zich in voor de vrijheid van meningsuiting, het respect voor de mening van anderen, de mensenrechten, het recht op gezondheid, en voor zorgverleners en dokters wereldwijd. (Download PDF Laureaat 2020)

 

2019: Virgine Nguyen en Geert Mak

De 15e Burgerschapsprijs werd toegekend aan journalisten Virginie Nguyen en Geert Mak. De jury koos ervoor om twee laureaten te belonen die op een toegankelijke manier, door middel van getuigenissen en portretten van gewone mensen, een breder verhaal en visie op de samenleving naar buiten brengen. En ze doen dat perfect, elk op hun eigen manier: de een door het beeld en de ander door het woord. (Download PDF Laureaten 2019)

 

2018: Michel Pradolini

De viertiende Burgerschapsprijs ging naar een Belgische persoonlijkheid. Michel Pradolini is een geëngageerde ondernemer en de oprichter, bezieler en voorzitter van City Pirates, een breed gedragen sociaal project en voetbalclub actief in verschillende wijken van Antwerpen, die 1.200 jongeren telt. (Download PDF Laureaat 2018)

 

2017: Paul Collier


De Burgerschapsprijs 2017 werd uitgereikt aan een academische persoonlijkheid met internationale erkenning, gespecialiseerd in de ontwikkelings- en migratieproblematiek. Paul Collier verzoent uitmuntend academisch werk met een sterk en pragmatisch engagement voor meer gelijkheid en sociale rechtvaardigheid in de wereld. Op minstens drie domeinen heeft hij zich tevens sterk maatschappelijk geëngageerd: de economische ontwikkeling in Afrika, de armoedebestrijding en de vluchtelingenproblematiek. (Download PDF Laureaat 2017)

2016: Jan Nolf en Michel Claise

Omdat zij één van de hoekstenen vormt van een democratische staat, en omdat zij vandaag onder druk staat, werd justitie gekozen als het thema voor de Burgerschapsprijs 2016. De Burgerschapsprijs 2016 wordt uitgereikt aan Jan Nolf en Michel Claise. Deze twee magistraten zijn elk in heel verschillende domeinen actief, maar ijveren allebei voor de bescherming van de gelijkheid van alle burgers voor de wet en verdedigen de rechten en plichten van elk individu. (Download pdf Laureaten 2016)

2015 : Frans De Clerck en Eric Domb

De Burgerschapsprijs 2015 ging naar twee personen die hebben bewezen dat succesrijk ondernemen ook compatibel is met goed burgerschap en met een ethische en respectvolle benadering van de mensen, de samenleving en de planeet. Zij hebben ook aangetoond dat ondernemen een belangrijke grondslag kan zijn van goed burgerschap. Dat het een uitermate belangrijke manier is om te streven naar een betere en meer rechtvaardige wereld. ( Download pdf Laureaten 2015)

2014 : Reinhilde Decleir en Ho Chul Chantraine

In 2014 ging de Burgerschapsprijs uit naar twee personen die dagelijks actief zijn met het bieden van kansen op volwaardige maatschappelijke participatie aan sociaal kwetsbare groepen: Reinhilde Decleir, bezieler van Tutti Fratelli en toneelspeelster, en Ho Chul Chantraine, stichter van Agricovert, een coöperatieve vennootschap met een sociaal doel die zich richt tot biolandbouwers. (download pdf Laureaten 2014)

 

 

 

 

 

 

2013: Jan Goossens

2013 : Jan Goossens, artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid heeft hij de KVS geleid naar een eigentijds stadstheater met een open oog voor de verscheidenheid in eigen land en de culturele rijkdom elders in de wereld. (download pdf Laureaat 2013)


    © Stephan Vanfleteren

2012: Dr. Izzeldin Abuelaish

2012 : Dr. Izzeldin Abuelaish, vredesactivist en auteur van "Bruggen, geen muren" ("I Shall Not Hate"). (download pdf Laureaat 2012)

 

2011: Stéphane Hessel

2011 : Stéphane Hessel, auteur van «Neem het niet : Indignez-vous ! »  (download pdf Laureaat 2011)

2010: Jacqueline Rousseau en Guido Verschueren

2010: Jacqueline Rousseau, stichtster  van Adeppi (Atelier d'Education Permanente pour Personnes Incarcérées) en Guido Verschueren, directeur van de gevangenis van Leuven. (download pdf Laureaten 2010)

2009: Les Territoires de la Mémoire en Kif Kif

2009 : Les Territoires de la Mémoire en Kif Kif, twee Belgische verenigingen die ijveren voor de verspreiding van waarden als solidariteit en dialoog. (download pdf Laureaten 2009)

2008: Jeanne Devos en Simone Susskind

2008: Jeanne Devos, mensenrechtenactiviste en oprichtster van de National Domestic Workers Movement (MDWM) en Simone Susskind, voorzitster van Actions dans la Méditérranée. (download pdf Laureaten 2008)

2007: Khady Koita

2007: Khady Koita, Senegalese mensenrechtenactiviste, voorzitster van het  Euronet FGM (Europees netwerk voor de afschaffing van de vrouwelijke genitale verminking) en auteur van het boek ‘Verminkt'. (download pdf Laureaat 2007)

2006: Wannes Van de Velde en de broers Dardenne

2006:  Wannes Van de Velde, zanger, schrijver en beeldend kunstenaaren regisseursduo Jean-Pierre en Luc Dardenne. (download pdf Laureaten 2006)

 

2005: Fadela Amara en Job Cohen

2005: Fadéla Amara, toen voorzitster van "Ni Putes Ni Soumises", nu staatssecretaris in de Franse regering en Job Cohen, burgemeester van Amsterdam. (download pdf Laureaten 2005)