BURGERSCHAPSPRIJS 2022

 

A picture containing outdoor, tree, person, parkDescription automatically generatedDe 18e Burgerschapsprijs van de Stichting P&V gaat naar de Hongaarse LGBTQI+ activiste Dorottya Rédai. De controverse rond de publicatie van "Meseország mindenkié” (vertaald als “Sprookjesland is van iedereen") zette de Hongaarse premier Victor Orban in 2021 ertoe aan een wet uit te vaardigen die het “promoten” van homoseksualiteit aan minderjarigen verbiedt. Sinds deze controverse is het boek in 10 talen vertaald, waaronder een Engelse en Franse vertaling die vanaf 20 oktober 2022 beschikbaar zijn. De Nederlandstalige vertaling kwam reeds uit in 2021.

De Uitreiking van de Burgerschapsprijs zal plaatsvinden op 16 november 2022 te Brussel. 

​​​​​​

Meer lezen

De Burgerschapsprijs 2022 gaat naar Dorottya Redai

 

A picture containing outdoor, tree, person, park

Description automatically generatedDe 18e Burgerschapsprijs van de Stichting P&V gaat naar de Hongaarse LGBTQI+ activiste Dorottya Rédai. De controverse rond de publicatie van "Meseország mindenkié” (vertaald als “Sprookjesland is van iedereen") zette de Hongaarse premier Victor Orban in 2021 ertoe aan een wet uit te vaardigen die het “promoten” van homoseksualiteit aan minderjarigen verbiedt. 
Sinds deze controverse is het boek in 10 talen vertaald, waaronder een Engelse en Franse vertaling die vanaf 20 oktober 2022 beschikbaar zijn. De Nederlandstalige vertaling kwam reeds uit in 2021.

De Uitreiking van de Burgerschapsprijs zal plaatsvinden op 16 november 2022 te Brussel. 

 

Een symbool van moed

De Hongaarse Dorottya Rédai promoveerde in Vergelijkende Genderstudies aan de Central European University (CEU). Op basis van haar proefschrift werd het boek "Exploring Sexuality in Schools. The Intersectional Reproduction of Inequality" in 2019 gepubliceerd door Palgrave Macmillan. 
Naast haar academische werkzaamheden is Dorottya Rédai actief lid van de organisatie ter verdediging van de rechten van lesbiennes, Labrisz, waar zij werkt als educatief medewerker in het programma ""Leer LGBTQI-mensen kennen". Haar intersectionele benadering benadrukt de kwestie van gender en sociale ongelijkheden. 

Dorottya Rédai is de coördinator van het boekproject "Meseország mindenkié", vertaald in het Nederlands als “Sprookjesland is van iedereen” (uitgegeven door Matan Publishers in 2021). Het verhalenboek brengt LGBTQI+ personages tot leven in nieuwe interpretaties van traditionele sprookjes. Verder dan dat toont het sprookjesboek de diversiteit van de moderne samenleving. Geslacht, religie, afkomst, seksuele voorkeur, sociale klasse, huidskleur. Respect komt iedereen toe. 

 

copyright Lilla BöleczDe controverse rond de publicatie van het boek versnelde de afkondiging door Victor Orban van de wet die de “promotie” van homoseksualiteit onder minderjarigen verbiedt. De censuur rond "Sprookjesland voor iedereen", die enkel ingepakt in de volwassenafdeling van boekenwinkels mag worden verkocht, heeft duidelijk de grenzen bepaald van het debat over de vrijheid van meningsuiting in Hongarije en elders. In heel Europa werd het boek in verschillende talen vertaald en werd het een stem voor voorvechters van LGBTQI+- en mensenrechten.

Dorottya Rédai heeft haar onderzoek naar gender en sociale ongelijkheid omgezet in een sterk en moedig engagement als sociaal activiste.

 

Sprookjes voor iedereen 

copyright Lilla Bölecz

De verzameling sprookjes bevat een Roma Assepoester, een Doornroosje van gemengd origine, een lesbische Sneeuwkoningin en genderneutrale herten… Het boek verkent de plaats van seksualiteit in de samenleving en in de school als leer- en socialisatieplaats. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en stelt de rol van leraren en de voorbereiding van leerlingen op kwesties van gender en etniciteit ter discussie.

 

Het boek behandelt uiteenlopende thema's als gender, sociale en raciale ongelijkheden. Het is een pleidooi tegen uitsluiting en een aanmoediging voor iedereen om te zijn wie hij of zij is. 
 

fotos:copyright Lilla Bölecz

Voor meer diversiteit en inclusie


Als Stichting geloven wij dat diversiteit in de huidige samenleving in al haar vormen moet worden gedefinieerd: geslacht, religie, afkomst, seksuele voorkeur, sociale klasse, huidskleur. Jessy Siongers, voorzitter van de Stichting P&V, coördinator van het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie aan de UGent en copromotor van het Jeugdonderzoeksplatform voor de VUB:

"Dorottya Rédai vervult een sleutelrol inzake  de strijd voor LGBTQI+-rechten en sociale inclusie. Met haar werk ondersteunt ze tal van mensen die in hun land vaak alleen strijden voor het vrijwaren van  fundamentele rechten en vrijheden en werkt ze mee aan een meer open houding welke diversiteit omarmt. Zij zet zich in voor een belangrijke thematiek, wat niet zonder risico is in de Hongaarse context. Een unieke kans om onze solidariteit te tonen en deze strijd van binnenuit toe te lichten. Zij werkt ook aan de bewustmaking van kinderen en jongeren voor deze problematieken, wat wij als Stichting zeer belangrijk vinden.”


Met dit werk onderstreept Dorottya Rédai het belang van vroege socialisatie voor de ontwikkeling van democratische, tolerante, en solidaire houdingen, met inbegrip van de strijd tegen vooroordelen. 

 

PERSOVERZICHT

GESCHREVEN :

Knack, Jeroen Zuallaert, " Dorottya Redai:Hongaarse holebiactiviste:‘Jongeren snappen niet waarom de regering zo geobsedeerd is door de homobeweging" 19/10/2022,p.10-15

Le Soir, Fanny Declerq, "Dorottya Redai, prix de la citoyenneté: «La cause LGBT fait pleinement partie de la démocratie" 19/10/2022

ONLINE:

Online
MO*, Gie Goris, "Dorottya Rédai: ‘Dictators vrezen sprookjes meer dan betogingen'"19/10/2022

Le Vif, "La militante hongroise Dorottya Rédai reçoit le Prix de la Citoyenneté de P&V"19/10/2022

 

Burgerschapsprijs

Sinds 2005 wordt de Burgerschapsprijs elk jaar uitgereikt aan personen, initiatieven of organisaties in België of het buitenland die zich op voorbeeldige wijze inzetten voor een open, democratische, tolerante en solidaire samenleving.

Bekijk hier een film die werd gemaakt naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Burgerschapsrpijs:

 

Vorige laureaten

2021: Jean Drèze

De 17e Burgerschapsprijs gaat naar Jean Drèze voor zijn werk als ontwikkelingseconoom en zijn strijd voor sociale gelijkheid in India en elders. Hij is een hartstochtelijk voorstander van research for action: economisch onderzoek dat de wereld wil verbeteren. (Download pdf Laureaat 201)

2020 : Waad al-Kateab

De 16e Burgerschapsprijs werd toegekend aan journalist en regisseur Waad al-Kateab. De jury koos ervoor om het parcours van een vrouwelijke journalist, van Syrische afkomst, te belonen voor haar actief en militant burgerschap. Gedreven zet ze zich in voor de vrijheid van meningsuiting, het respect voor de mening van anderen, de mensenrechten, het recht op gezondheid, en voor zorgverleners en dokters wereldwijd. (Download PDF Laureaat 2020)

 

2019: Virgine Nguyen en Geert Mak

De 15e Burgerschapsprijs werd toegekend aan journalisten Virginie Nguyen en Geert Mak. De jury koos ervoor om twee laureaten te belonen die op een toegankelijke manier, door middel van getuigenissen en portretten van gewone mensen, een breder verhaal en visie op de samenleving naar buiten brengen. En ze doen dat perfect, elk op hun eigen manier: de een door het beeld en de ander door het woord. (Download PDF Laureaten 2019)

 

2018: Michel Pradolini

De viertiende Burgerschapsprijs ging naar een Belgische persoonlijkheid. Michel Pradolini is een geëngageerde ondernemer en de oprichter, bezieler en voorzitter van City Pirates, een breed gedragen sociaal project en voetbalclub actief in verschillende wijken van Antwerpen, die 1.200 jongeren telt. (Download PDF Laureaat 2018)

 

2017: Paul Collier


De Burgerschapsprijs 2017 werd uitgereikt aan een academische persoonlijkheid met internationale erkenning, gespecialiseerd in de ontwikkelings- en migratieproblematiek. Paul Collier verzoent uitmuntend academisch werk met een sterk en pragmatisch engagement voor meer gelijkheid en sociale rechtvaardigheid in de wereld. Op minstens drie domeinen heeft hij zich tevens sterk maatschappelijk geëngageerd: de economische ontwikkeling in Afrika, de armoedebestrijding en de vluchtelingenproblematiek. (Download PDF Laureaat 2017)

2016: Jan Nolf en Michel Claise

Omdat zij één van de hoekstenen vormt van een democratische staat, en omdat zij vandaag onder druk staat, werd justitie gekozen als het thema voor de Burgerschapsprijs 2016. De Burgerschapsprijs 2016 wordt uitgereikt aan Jan Nolf en Michel Claise. Deze twee magistraten zijn elk in heel verschillende domeinen actief, maar ijveren allebei voor de bescherming van de gelijkheid van alle burgers voor de wet en verdedigen de rechten en plichten van elk individu. (Download pdf Laureaten 2016)

2015 : Frans De Clerck en Eric Domb

De Burgerschapsprijs 2015 ging naar twee personen die hebben bewezen dat succesrijk ondernemen ook compatibel is met goed burgerschap en met een ethische en respectvolle benadering van de mensen, de samenleving en de planeet. Zij hebben ook aangetoond dat ondernemen een belangrijke grondslag kan zijn van goed burgerschap. Dat het een uitermate belangrijke manier is om te streven naar een betere en meer rechtvaardige wereld. ( Download pdf Laureaten 2015)

2014 : Reinhilde Decleir en Ho Chul Chantraine

In 2014 ging de Burgerschapsprijs uit naar twee personen die dagelijks actief zijn met het bieden van kansen op volwaardige maatschappelijke participatie aan sociaal kwetsbare groepen: Reinhilde Decleir, bezieler van Tutti Fratelli en toneelspeelster, en Ho Chul Chantraine, stichter van Agricovert, een coöperatieve vennootschap met een sociaal doel die zich richt tot biolandbouwers. (download pdf Laureaten 2014)

 

 

 

 

 

 

2013: Jan Goossens

2013 : Jan Goossens, artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid heeft hij de KVS geleid naar een eigentijds stadstheater met een open oog voor de verscheidenheid in eigen land en de culturele rijkdom elders in de wereld. (download pdf Laureaat 2013)


    © Stephan Vanfleteren

2012: Dr. Izzeldin Abuelaish

2012 : Dr. Izzeldin Abuelaish, vredesactivist en auteur van "Bruggen, geen muren" ("I Shall Not Hate"). (download pdf Laureaat 2012)

 

2011: Stéphane Hessel

2011 : Stéphane Hessel, auteur van «Neem het niet : Indignez-vous ! »  (download pdf Laureaat 2011)

2010: Jacqueline Rousseau en Guido Verschueren

2010: Jacqueline Rousseau, stichtster  van Adeppi (Atelier d'Education Permanente pour Personnes Incarcérées) en Guido Verschueren, directeur van de gevangenis van Leuven. (download pdf Laureaten 2010)

2009: Les Territoires de la Mémoire en Kif Kif

2009 : Les Territoires de la Mémoire en Kif Kif, twee Belgische verenigingen die ijveren voor de verspreiding van waarden als solidariteit en dialoog. (download pdf Laureaten 2009)

2008: Jeanne Devos en Simone Susskind

2008: Jeanne Devos, mensenrechtenactiviste en oprichtster van de National Domestic Workers Movement (MDWM) en Simone Susskind, voorzitster van Actions dans la Méditérranée. (download pdf Laureaten 2008)

2007: Khady Koita

2007: Khady Koita, Senegalese mensenrechtenactiviste, voorzitster van het  Euronet FGM (Europees netwerk voor de afschaffing van de vrouwelijke genitale verminking) en auteur van het boek ‘Verminkt'. (download pdf Laureaat 2007)

2006: Wannes Van de Velde en de broers Dardenne

2006:  Wannes Van de Velde, zanger, schrijver en beeldend kunstenaaren regisseursduo Jean-Pierre en Luc Dardenne. (download pdf Laureaten 2006)

 

2005: Fadela Amara en Job Cohen

2005: Fadéla Amara, toen voorzitster van "Ni Putes Ni Soumises", nu staatssecretaris in de Franse regering en Job Cohen, burgemeester van Amsterdam. (download pdf Laureaten 2005)

PV_Brochure_FPVS_2021_DEF (1).pdf (Versie 1.0)

Miniatuurafbeelding Geupload door Marie Delloye, 24/10/22 9:47
Preview
1 van 42