De Burgerschapsprijs 2020 gaat naar Waad al-Kateab

Op woensdag 2 december 2020 maakte de Stichting P&V bekend dat haar 16e Burgerschapsprijs naar journalist en regisseur Waad al-Kateab gaat. Op zondag 2 mei 2021 krijgt activist, journalist en regisseur Waad al-Kateab tijdens Difference Day de 16e Burgerschapsprijs van de Stichting P&V.

Schrijf nu in voor dit online event!

De Burgerschapspprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen in België of het buitenland die zich op een voorbeeldige manier inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving.

Waad al-Kateab, journalist en activist 

Waad al-Kateab, geboren in Syrië in 1991, is burgerjournalist, filmmaker en activist. Haar achternaam is een pseudoniem om haar familie te beschermen wanneer ze in 2011 begint met het filmen van de oorlog. In 2009 verhuist ze naar Aleppo om economie te studeren aan de universiteit van Aleppo, maar haar studie wordt onderbroken door de revolutie en de oorlog die erop volgt. Ze deed vijf jaar lang verslag van de oorlog voor Channel 4 News en won een internationale Emmy Award met haar reportages “Inside Aleppo”.
Sinds 2016 woont en werkt ze in Groot-Brittannië waar ze met haar gezin vluchtte. Ze maakte haar filmdebuut "For Sama" met Edward Watts. Ze wint de "“Prix L'Œil d'or" voor beste documentaire op het filmfestival van Cannes in 2019, het is ook de meest genomineerde documentaire in de geschiedenis van de British Academy Film Awards. Op 23 november 2020 wint ze een Emmy Award voor beste documentaire.

 

For Sama: getuigenis met gevaar voor eigen leven
 

For Sama” is een intieme en epische reis naar de vrouwelijke oorlogservaring. Als liefdesbrief van een jonge moeder aan haar dochter, vertelt de film het verhaal van Waad al-Kateabs leven gedurende vijf jaar opstand in Aleppo, Syrië, terwijl ze verliefd wordt, trouwt en bevalt van Sama. Haar camera legt ongelooflijke verhalen vast over verlies, vreugde en overleving terwijl Waad worstelt met een onmogelijke keuze: de stad al dan niet ontvluchten om het leven van haar dochter te beschermen. Betekent weggaan het opgeven van de strijd voor vrijheid waarvoor ze al zoveel heeft opgeofferd? De film is de eerste documentaire van bekroonde filmmakers, Waad al-Kateab en Edward Watts.

 

Engagement en actief burgerschap bevorderen 

De Burgerschapsprijs 2020 wordt toegekend aan Waad al-Kateab vanwege haar perspectief op het nemen van risico's in naam van een actief en militant burgerschap. Jessy Siongers, covoorzitter van de Stichting P&V: “De Burgerschapsprijs komt aan de vooravond van een droevig jubileum, het is reeds 10 jaar geleden dat Syrië verwikkeld is in een eindeloos conflict. Waad al-Kateab sprak miljoenen mensen aan door haar getuigenis, bracht het intieme en het universele dichter bij elkaar en toont ons wat echt burgerschap is.” De Stichting wil alle vormen van burgerparticipatie onder de aandacht brengen en de getuigenis van Waad al-Kateab past in dit continuüm. al-Kateab hoopt dat haar werk een tool kan zijn voor verandering en mensen ertoe kan aanzetten te handelen. Op de vraag wat ze wil, antwoordt Waad: "Ik wil geen tranen, maar actie."

©ABD ALKHADER HABAK

Haar actie: een persoonlijke en universele strijd

Haar strijd zet al-Kateab nu verder via de “@ActionForSama #stopbombinghospitals-campagne”, waarin de heldhaftigheid wordt benadrukt van dokters en verplegend personeel die ondanks de bombardementen doorgaan met hun werk.  Waad al-Kateab moedigt ons aan om op een menselijke manier de debatten te (blijven) voeden en voeren over de rol, verantwoordelijkheden en impact van oorlog.
Annemie Schaus (rector van de ULB) en Lynn Tytgat (VUB), twee van de 30-tal leden van de jury van de Burgerschapsprijs, vullen aan:  “Het werk van Waad al-Kateab is een oproep naar een open, verdraagzame en geëngageerde samenleving. Gedreven zet de filmmaakster zich in voor de mensenrechten, het recht op gezondheid, en voor de zorgverleners en dokters die wereldwijd dagelijks een cruciale rol opnemen. Een thema dat ook in het licht van de coronapandemie bijzonder actueel is en blijft. Waad al-Kateab inspireert jong en oud, binnenland en buitenland, en zet aan tot persoonlijke en maatschappelijke reflectie en daadkracht.

Prijsuitreiking 

 

De prijs zal worden uitgereikt op 2 mei tijdens de “Difference Day” die plaatsvindt in Bozar. Caroline Pauwels, rector van de VUB en organisator: "Ik ben vereerd dat de Burgerschapsprijs, die de Stichting P&V dit jaar toekent aan Waad al-Kateab, op Difference Day zal worden uitgereikt. Zij belichaamt de waarden en visie waarvoor Difference Day staat: vrijheid van meningsuiting en respect voor de mening van anderen. "

De Stichting P&V zal de laureate een beeldhouwwerk van de geëngageerde kunstenaar Philip Aguirre y Otegui overhandigen. 

 

Download de brochure over de Laureaat 2020

PERSOVERZICHT

"Deze artikels worden weergegeven met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk daaropvolgend gebruik moet worden onderworpen aan een specifieke vergunning van de beheermaatschappij Copiepresse  : info@copiepresse.be "

GESCHREVEN :

Knack, Han Renard, "We zouden samen leven en samen sterven "  02/12/2020p.76

Le Soir, Gaëlle Moury, "Comprendre pourquoi les Syriens sont devenus des réfugiés " 02/12/2020, p. 14

 

ONLINE : 

RTL info, "Une journaliste syrienne récompensée du Prix de la citoyenneté", 02/12/2020

Mo*, Michiel Loveniers "Syrische journaliste, filmmaakster en activiste wint de Burgerschapsprijs 2020: ‘Een heel speciale prijs" - 02/12/2020

La Libre, "Une journaliste syrienne récompensée du Prix de la citoyenneté", 02/12/2020

BX1, "Une journaliste récompensée du Prix de la citoyenneté", 02/12/2020

DH, "Une journaliste récompensée du Prix de la citoyenneté", 02/12/2020