Burgerschapsprijs

Sinds 2005 wordt de Burgerschapsprijs elk jaar uitgereikt aan personen, initiatieven of organisaties in België of het buitenland die zich op voorbeeldige wijze inzetten voor een open, democratische, tolerante en solidaire samenleving.

Bekijk hier een film die werd gemaakt naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Burgerschapsrpijs:

 

Vorige laureaten

2016: Jan Nolf en Michel Claise

Omdat zij één van de hoekstenen vormt van een democratische staat, en omdat zij vandaag onder druk staat, werd justitie gekozen als het thema voor de Burgerschapsprijs 2016. De Burgerschapsprijs 2016 wordt uitgereikt aan Jan Nolf en Michel Claise. Deze twee magistraten zijn elk in heel verschillende domeinen actief, maar ijveren allebei voor de bescherming van de gelijkheid van alle burgers voor de wet en verdedigen de rechten en plichten van elk individu. (Download pdf Laureaten 2016)

2015 : Frans De Clerck en Eric Domb

De Burgerschapsprijs 2015 ging naar twee personen die hebben bewezen dat succesrijk ondernemen ook compatibel is met goed burgerschap en met een ethische en respectvolle benadering van de mensen, de samenleving en de planeet. Zij hebben ook aangetoond dat ondernemen een belangrijke grondslag kan zijn van goed burgerschap. Dat het een uitermate belangrijke manier is om te streven naar een betere en meer rechtvaardige wereld. ( Download pdf Laureaten 2015)

 

2014 : Reinhilde Decleir en Ho Chul Chantraine

In 2014 ging de Burgerschapsprijs uit naar twee personen die dagelijks actief zijn met het bieden van kansen op volwaardige maatschappelijke participatie aan sociaal kwetsbare groepen: Reinhilde Decleir, bezieler van Tutti Fratelli en toneelspeelster, en Ho Chul Chantraine, stichter van Agricovert, een coöperatieve vennootschap met een sociaal doel die zich richt tot biolandbouwers. (download pdf Laureaten 2014)

 

2013: Jan Goossens

2013 : Jan Goossens, artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid heeft hij de KVS geleid naar een eigentijds stadstheater met een open oog voor de verscheidenheid in eigen land en de culturele rijkdom elders in de wereld. (download pdf Laureaat 2013)


    © Stephan Vanfleteren

2012: Dr. Izzeldin Abuelaish

2012 : Dr. Izzeldin Abuelaish, vredesactivist en auteur van "Bruggen, geen muren" ("I Shall Not Hate"). (download pdf Laureaat 2012)

 

2011: Stéphane Hessel

2011 : Stéphane Hessel, auteur van «Neem het niet : Indignez-vous ! »  (download pdf Laureaat 2011)

2010: Jacqueline Rousseau en Guido Verschueren

2010: Jacqueline Rousseau, stichtster  van Adeppi (Atelier d'Education Permanente pour Personnes Incarcérées) en Guido Verschueren, directeur van de gevangenis van Leuven. (download pdf Laureaten 2010)

2009: Les Territoires de la Mémoire en Kif Kif

2009 : Les Territoires de la Mémoire en Kif Kif, twee Belgische verenigingen die ijveren voor de verspreiding van waarden als solidariteit en dialoog. (download pdf Laureaten 2009)

2008: Jeanne Devos en Simone Susskind

2008: Jeanne Devos, mensenrechtenactiviste en oprichtster van de National Domestic Workers Movement (MDWM) en Simone Susskind, voorzitster van Actions dans la Méditérranée. (download pdf Laureaten 2008)

2007: Khady Koita

2007: Khady Koita, Senegalese mensenrechtenactiviste, voorzitster van het  Euronet FGM (Europees netwerk voor de afschaffing van de vrouwelijke genitale verminking) en auteur van het boek ‘Verminkt'. (download pdf Laureaat 2007)

2006: Wannes Van de Velde en de broers Dardenne

2006:  Wannes Van de Velde, zanger, schrijver en beeldend kunstenaaren regisseursduo Jean-Pierre en Luc Dardenne. (download pdf Laureaten 2006)

 

2005: Fadela Amara en Job Cohen

2005: Fadéla Amara, toen voorzitster van "Ni Putes Ni Soumises", nu staatssecretaris in de Franse regering en Job Cohen, burgemeester van Amsterdam. (download pdf Laureaten 2005)